Christiansfeld

Besøg verdenskulturarven i Christiansfeld - stemningen og historien gør et besøg i Christiansfeld til en ganske speciel oplevelse.

Christiansfeld er verdensarv

Den 4. juli blev Christiansfeld udpeget som verdenskulturarv. Det skete på UNESCO komiteens møde i Bonn. Dermed har Danmark nu 6 steder på den attraktive verdensarvsliste. ”Christiansfeld er nu blevet et verdensnavn. Kvalitetsstemplet er sat på vores unikke Brødremenigheds by. Rigtig mange mennesker har en aktie i, at det er lykkes. Men når det kan ske, så er det jo reelt, fordi vores daværende konge Christian d. 7. gav lov til, at Brødremenigheden måtte opføre den unikke bymidte. Det blev starten på det, som nu er verdenskulturarv. Jeg ser frem til, at både turister og resten af Danmark vil få øjnene op, for det helt særlige der er i Christiansfeld,” siger Jørn Pedersen, borgmester, Kolding Kommune.

Udpegning af verdensarvssteder er baseret på UNESCO’s verdensarvskonvention. Den har til formål at bevare verdens enestående natur- og kulturarv for kommende generationer. Christiansfeld er optaget på listen som en idealby, der gennem sin helt særlige byplan og unikke arkitektur vidner om Brødrekirkens forståelse af et samfund bygget på en kristen baggrund. Samtidig var Christiansfeld ved sin grundlæggelse i 1773 en fristad der, som en af de eneste byer i Danmark, havde religionsfrihed. Præst i Brødremenigheden i Christiansfeld, Jørgen Bøytler glæder sig over, at Christiansfeld er kommet med på verdensarvslisten. Læs mere om verdensarv.

Christiansfeld Vinfestival

Denne tilbagevendende festival finder sted den første weekend i august, hvor Christiansfeld danner ramme om Danmarks hyggeligste vinfestival, hvor hele byen vil summe af liv og god stemning. 

Honningkager og kakkelovne

De unikke håndværk lever endnu og sikrer, at Christiansfeld er kendt over det ganske land på grund af sine honningkager og kakkelovne. Honninghjerter har været en del af Christiansfeld i næsten lige så lang tid som brødremenigheden og var på et tidspunkt en stor handelsvare, som byen var kendt for i ind- og udland. Der findes to honningkagebagerier i i byen. Besøg bl.a Brødremenighedens Honningkagebageri i centrum af Christiansfeld eller Honningkagehuset i den sydlige del af Christiansfeld.

Brødremenighedens Honningkagebageri 

Bykernen i Christiansfeld
Christiansfeld er speciel ved at være planlagt og bygget efter samme mønster som den første Brødremenighedsby Herrnhut i Tyskland. Den er altså ikke opstået gradvist som så mange andre småbyer i Danmark. Størstedelen af den oprindelige by blev bygget fra 1773 til 1812, og den gamle bydel er i dag et levende kulturminde midt i byens hjerte - og en del af byens og borgernes hverdag. 

Bykernen i Christiansfeld

Europas smukkeste Brødremenighedsby
Brødremenigheden i Christiansfeld er en evangelisk frimenighed og en del af et verdensomspændende broderskab med byer og menigheder i mange lande.  Menighedens bærende ideologi er upåvirket af den geografiske destination, og mange af byerne er bygget op nøjagtigt som Christiansfeld. Christiansfeld regnes for at være den smukkest bevarede af de gamle Brødremenighedsbyer i Europa, fordi det oprindelige Christiansfeld er bevaret. Bygningerne står i dag, som da byen blev grundlagt på kong Christians VII's bud i 1773.Besøg en anderledes kirkegård (Gudsageren)
Gudsageren er Brødremenighedens egen kirkegård, hvor de afdøde hviler på samme måde, som menigheden sidder i kirken: søstrene til højre og brødrene til venstre. Alle gravsten er ens som symbol på, at alle er lige efter døden. Indskriften på stenene vender mod øst, og numrene angiver rækkefølgen af dødsfald i menigheden, fra det første i 1773 frem til i dag.

Gudsageren

Christinero 

Sydvest for for Christiansfeld findes det fredede anlæg Christinero, der blev anlagt af kammerherreinde Christina Fridericia von Holstein sidst i 1700-tallet. Året igennem er anlægget ved Christinero et yndet sted til en gå- eller cykeltur. I anlægget står træpavillonen "Min Tanker" endnu sammen med små søer med springvand og en lille skov med særlige træarter. Fra Christinero går en sti til Tyrstrup gamle præstegård med bulladen, der er bygget i egetræ i 1668 og er den største bullade, som stadig står, hvor den er bygget.

Christinero

Del denne side

Event i Kolding 2019

Begivenhedskalender - 2019

Her finder du et samlet overblik over de events der sker lige nu i Kolding, alt fra teateroplevelser, koncerter, naturoplevelser og meget mere. Bliv inspireret til at opleve Koldings mange tilbud.

Kolding for børn

Kolding for børn

Kolding er også for børn. Se her hvad du kan opleve i Kolding med børn.

Kunstmuseet Trapholt

Kunstmuseet Trapholt - En unik designoplevelse

Kunstmuseet Trapholt og udsigten over Kolding Fjord er kunstværker i sig selv. Snyd ikke dig selv for en enestående oplevelse på Kunstmuseet Trapholt, hvor der er særudstillinger med både danske og internationale kunstnere, designere og arkitekter.

Christiansfeld er verdensarv

Den 4. juli 2015 kom Christiansfeld på UNESCOs liste over verdensarv.

Christiansfeld Turistavis 2019

Christiansfeldavisen 2019

Oplev Christiansfeld på egen hånd - brochure

Byvandring i Christiansfeld

Byvandring Christiansfeld

Tag med på en guidet byvandring i Christiansfeld. Kontakt Christiansfeld Centret på tlf. 7979 1773.

Bliv gift i Christiansfeld

Christiansfeld kan danne de perfekte rammer om jeres store dag med den hyggelige atmosfære og unikke stemning i midtbyen. 

Christiansfeld Centret

Christiansfeld Centret

Besøg Christiansfeld Centret og hent information til oplevelser i kulturarvsbyen.

Generelle åbningstider:

2. januar - 31. marts
Mandag - Søndag kl. 10-16

 

1. april - 31. august
Mandag - Søndag kl. 10-17

1. september - 21. december
Mandag - Søndag kl. 10-16

22. december - 1. januar 2019
Lukket