Christiansfeld UNESCO Verdensarv

Foto: Visit Kolding

Besøg verdensarven i Christiansfeld - stemningen og historien gør et besøg i Christiansfeld til en ganske speciel oplevelse.

Uanset om du er historieinteresseret eller blot leder efter hyggelige steder at besøge, vil du med sikkerhed blive betaget af Christiansfeld. Her ligger de velbevarede ikoniske gulstenshuse side om side på brostensbelagte gader. Her kan du gå på opdagelse i byens butikker, mens du slentrer gennem gaderne eller nyde en kop kaffe på de hyggelige caféer. Bliver du i bymidten, er der rig mulighed for at opleve bykernens enestående opbygning, som Christian d. 7. gav Brødremenigheden lov til at opføre tilbage i 1773. 

Byens centrale plads er Grev Zinzendorf Plads, den kvadratiske kirkeplads, hvorfra hele grundplanen af Christiansfeld i sin tid blev opmålt.

Europas smukkeste Brødremenighedsby
Brødremenigheden i Christiansfeld er en evangelisk frimenighed og en del af et verdensomspændende broderskab med byer og menigheder i mange lande. Menighedens bærende ideologi er upåvirket af den geografiske destination, og mange af byerne er bygget op nøjagtigt som Christiansfeld. Christiansfeld regnes for at være den smukkest bevarede af de gamle Brødremenighedsbyer i Europa, fordi det oprindelige Christiansfeld er bevaret. Bygningerne står i dag, som da byen blev grundlagt på kong Christians VII's bud i 1773.

I Christiansfeld ligger den eneste Brødremenighedskirke i Danmark. Hver søndag er der gudstjeneste og alle er hjertelig velkommen. Kirkesalen er den største i Danmark uden bærende søjler og kan rumme op til 1000 gæster og er karakteristisk ved sin enkelthed. Her er næsten alt hvidt med sandstrøede gulve. De smukke håndsmedede lysekroner stammer fra 1777. 

Byen er anlagt efter en bestemt tysk model Brødremenigheden brugte, med kirken som midte og to parallelle hovedgade på hver side. Byens sammenhængende arkitektur skyldes, at den blev bygget i løbet af en kort periode i årene 1773 til 1812 og er i dag en velbevaret kulturperle, der i 2015 opnåede at komme på at komme på UNESCO’s verdensarvsliste som det 7. sted i Denmark.


 

Gudsageren - en unik kirkegård med sin helt egen historie

Foto: VisitKolding

Byens torv ligger ved Brødremenighedenshotel og er opkladt efter den første Brødremenighedspræst i Christiansfeld. 
Prætorius Torv er en stemningsfuld plet med caféer og restauranter, der sammen med resten af byen giver en helt særlig og yderst charmerende oplevelse for turister og lokale. 
I midten af pladsen finder man "byens træ" - et Tulipantræ. Prætorius torvet danner også rammen om Christiansfeld Vinfestival hver år samt markeder og Håndværkets dag mm. 

Brødremenighedens hotel

Foto: VisitKolding

Prætoriustorvet

Foto: Visit Kolding

Brødremenigheden var kendt for at være dygtige og flittige håndværkere og man kan stadig besøge byens ovnsætter der fremstiller og restaurerer de helt unikke Christiansfelder Kakkelovne. 
Også de smagfulde honningkager er blevet verdensberømte. Du finder stadig to honningkagebagerier i byen, så snyd ikke dig selv for at sætte tænderne i det traditionelle bagværk. 
Brødremenighedens Honningkagebageri ligger i centrum af Christiansfeld eller Honningkagehuset i den sydlige del af Christiansfeld. Velbekomme.

Xocolatl

Foto: Visit Kolding

Ovnsætter

Foto: Christiansfeld Centret

Honninger

Foto: Honningkagehuset
I over 200 år er der blevet bagt honningkager i Christiansfeld som er blevet solgt i hele landet - derfor kender du måske Christiansfeld som Honningkagebyen

Christinero

Sydvest for for Christiansfeld findes det fredede anlæg Christinero, der blev anlagt af kammerherreinde Christina Fridericia von Holstein sidst i 1700-tallet. Året igennem er anlægget ved Christinero et yndet sted til en gå- eller cykeltur. I anlægget står træpavillonen "Min Tanker" endnu sammen med små søer med springvand og en lille skov med særlige træarter. 
Fra Christinero går stien forbi den gamle præstegård og Bulladen som er bygget i egetræ i 1668 og den største, som stadig står, hvor den blev bygget.

Er du i nærheden af Christiansfeld første weekend i august, må du ikke gå glip af den succesfulde Christiansfeld Vinfestival. Gaderne summer af liv fra lokale og turister, når vinfestivalen sættes i gang med livemusik der kan høres fra byens smukke torv. Herfra kan du smage på vine fra lokale vinbønner, eller en af de mange tyske producenter der deler ud af deres erfaring om vine.

Du finder også vine fra USA, Portugal, Spanien, Frankrig og Ungarn, så der burde være noget for en hver smag. Og skulle du have lyst til at nyde vinen med en dertil passet menu byder hotellet dig velkommen. 


Sænk skuldrene og riv nogle timer ud af kalenderen for at være en del af måske Danmarks hyggeligste vinfestival. Se mere om Christiansfeld Vinfestival på deres Facebookside
 

Bygninger i Christiansfeld

Arkitektur i Christiansfeld

Tyrstrupkro i Christiansfeld
Se mere fra Området
Luk
Overnatning i Christiansfeld
Bliver I og overnatter ? så se her alle de overnatningsmuligheder der er i Christiansfeld
Bliv gift i Christiansfeld
Bliv gift i den smukke UNESCO verdensarvsby Christiansfeld - læs mere om mulighederne her