
Koldinghus - Jyllands sidste kongeborg
Koldinghus er meget mere end et museum. Se resterne af ruinen, der fortæller om katastrofebranden i 1808, oplev historien helt tæt på, når der er levende fortællinger i slottes store sale og se de danske konger og dronningers skatte, der vises frem i skiftende særudstillinger.
Koldinghus har gennem sin mere end 750-årige eksistens spillet en væsentlig rolle i Danmarkshistorien: som grænseværn, som kongelig residens og som sæde for den lokale statsadministration.
I dag er det en helt særlig oplevelse at nærme sig Koldings gamle kongeborg. Fra sin slotsbanke højt hævet over byen vækker slottet ærefrygt. Og det var netop meningen, da Koldinghus blev anlagt i 1268 for at vogte over kongerigets grænse mod syd. Gennem århundreder var Koldinghus et af landets vigtigste kongeslotte. Det brændte i 1808 under spanske troppers indkvartering og stod længe som en romantisk ruin, indtil det blev restaureret i 1976-93. Restaureringen, der blev gennemført af arkitekterne Inger og Johannes Exner, blev i 1993 tildelt EUROPA NOSTRA-prisen og er i sig selv en seværdighed i verdensklasse. I dag er slottet en moderne turistattraktion og en del af Kongernes Samling, der også har besøgssteder på Rosenborg og Amalienborg.
På Koldinghus kan du desuden opleve skiftende særudstillinger, familieaktiviteter i alle skoleferier, koncerter, foredrag, julemarked og et kongeligt udklædningsværksted. I år viser Koldinghus for første gang H.M. Dronningens broderede private værker offentligt i udstillingen ”Dronningens Broderier”.

Foto:Visit Kolding
Kæmpetårnet har fået sit navn efter de fire statuer af kæmper, fra den græske og romerske myteverden, der stod på toppen af tårnet. I dag står kun Herkules tilbage.

Foto:VisitKolding

Foto:VisitKolding

Foto:Visit Kolding
Koldinghus for børn
Bliv opslugt af fortiden, når du går gennem salene på det slot, hvor Christian 4. som barn gik i skole. I alle skoleferier åbner slottet forskellige aktiviteter for børn med sjove og kreative workshops. Løb også en tur op i Kæmpetårnet, hvor du kan nyde udsigten over Kolding fra toppen af Koldinghus.

Foto:VisitKolding

Foto:VisitKolding

Foto:VisitKolding
Genopbygningen af Koldinghus efter branden tog lang tid - det varede over 100 år inden Kæmpetårnet var blevet genopbygget og hele slottet igen var under tag.
Slotssøen i Kolding
Slotssøen i Kolding
Slotssøen i Kolding blev anlagt omkring 1570 og var i mange år monarkens ejendom, og der måtte derfor hverken fiskes eller sejles på søen. Dog lå der en lille robåd, hvis nu en kongelig gæst ønskede en fisketur. Rundt langs Slotssøen ligger kærlighedsstien og turen her er meget brugt. Sommeren over arrangeres gratis koncerter ved Slotssøen. På Kulturnatten i august er der forskellige aktiviteter og Kolding Light Festival slutter hvert år af med et stort fyrværkeri over søen.
Restaurant Madkælderen på Koldinghus
I kælderen under Koldinghus serverer Madkælderen hver dag en stor traditionel dansk frokosttallerken med hjemmelavede klassiske retter.
Torsdag, fredag og lørdag er menuen fast med udsøgte danske råvarer fra små lokale producenter i området. Nyd en 4-retters menu med afstemte vine og en helt fantastisk atmosfære. Du er også velkommen til at besøge Madkælderen uden at betale entré til museet.
Madkælderen på Koldinghus
Slotsbutikken på Koldinghus
Uanset om det er et minde eller den perfekte gave har vi et stort og varieret udvalg af klassiske souvenirs, dansk design samt unikke produkter, inspireret af aktuelle udstillinger og samlinger. Udvalget spænder fra bøger, bl.a. vores egen serie om danske konger, tekstiler, smykker, brugskunst, lokale produkter til klassiske souvenirs som nøgleringe, magneter og julepynt.
Har du et årskort til Kongernes Samling, får du 10% på hele sortimentet i butikken.
Du kan besøge slotsbutikken uden køb af billet til Koldinghus.

Foto:VisitKolding

Foto:VisitKolding

Foto:VisitKolding
Koldinghus
6000 Kolding
Længdegrad : 9.474377
Breddegrad : 55.491489