Gå til indhold

Naturpark Lillebælt

Foto: Destination Lillebaelt

En naturpark med Lillebælt som centrum

Naturparken har unikke landskaber der omkranser bæltet. Naturparken strækker sig fra Treldenæs til Hejlsminde syd for Kolding.
Naturparken består af flere kyst- og landområder samt unikke hav- og fjordområder, og repræsenterer derfor både naturen på land, over- og under vandet.
 
Her finder du verdens tætteste bestand af hvaler - de små marsvin. Hele sommeren igennem fra juni til september, boltrer op mod 3000 marsvin sig i bølgerne i Lillebælt.
Naturparken rummer et rigt dyreliv, især er naturparken et vigtigt yngleområde for både havørnen, rørhøgen og fjordternen samt for mange trækfugle.
Naturparken består ikke kun af vand - den rummer også en enestående natur på land med særlig høj naturmæssig værdi bl.a. betydningsfulde skovområder, store strandengsarealer, tidvis våde enge, kalkoverdrev, sure overdrev mv. som Solkærenge ved Skibelund i Kolding. 
 

Naturpark Lillebælt - arrangementer i Naturpark Lillebælt
Naturpark Lillebælt

Arrangementer

Oplevelserne i området er mange, både på egen hånd, men Naturpark Lillebælt tilbyder også mange arrangementer i året løb, som man kan deltage i.

Arrangementerne er meget forskellige og kan bl.a. tage udgangspunkt i historien omkring Lillebælt.

Naturpark Lillebælt er Danmarks største marin naturpark. Naturparken har en størrelse på 370 km2, hvor 201 km2 er beskyttet natur.

I naturpark Lillebælt kan du finde oplevelser med Vilde-bæltpasset. Med passet kan du sammen med din familie eller venner gå på opdagelse i Danmarks største naturpark, og det er ganske gratis. Læs om Naturparkpasset her 

I Kolding finder man Skamlingsbanken, som blev skabt af en gletcher for over 14.000 år siden. Gletcheren skubbede en masse sten, grus og ler sammen og formede det vi i dag kender som Skamlingsbanken. Skamlingsbanken regnes for et af de fineste overdrev i Danmark med utallige bestande af orkideerne: plettet gøgeurt og skov-gøgelilje samt flere eksemplarer af den truede guldblomme. 
Skamlingsbanken består også af andre naturtyper som enge, vandhuller, skov m.m.

Naturparken arbejder for at skabe oplevelser, der bringer naturen tættere på lokalbefolkningen og gæsterne i området. 
Naturparken skal værne om den unikke natur, samtidig med at den udvikles og synliggøres. Den skalformidle den storslåede natur i området og skabe nærhed til naturen. 

I Kolding er flere områder en del af Naturpark Lillebælt.

I naturparken omkring Kolding kan hele familien være med, mulighederne for gode og sjove aktiviteter er mange.

Stotten på Skamlingsbanken
VisitKolding

Skamlingsbanken

Sønderjyllands højeste punkt, der ligger 113 meter over havet. Fra Skamlingsbanken er der en fantastisk udsigt over Lillebælt og turene rundt i området byder på et rigt fugle- og planteliv. 
 

Stranden i Hejlsminde ved Kolding
Visit Kolding

Hejlsminde strandpark

15 km syd for Kolding ligger en lille hyggelig ferie- og havneby. En flot bred børnevenlig strand og bl.a. beachvolley bane og grillplads. Hejlsminde ligger smukt i et område med skov og strand. 

Noret ved Hejlsminde i Kolding
Visit Kolding

Hejlsnor

Noret i Hejlsminde omkranses af en 12 km lang rute rundt i et unikt naturområde med kulturhistoriske oplevelser og et rigt plante- og fugleliv. Her kan du være heldig at se havørnen og de smukke vilde orkideer. Ruten er en blanding af natursti, etableret sti og asfaltvej.

Naturparken består af 70% hav. Bæltet har vanddybde på op til 80 meter der giver unikke betingelser for flora og fauna. Lillebælt kan, med en bredde på mindre end 1 km, minde om en flod.

Andre naturområder i Naturparken i Kolding

Naturpark Lillebælt Solkær Enge i Kolding
Naturpark Lillebælt

Solkær Enge og Skibelund

Solkær Enge og Skibelund ligger smukt ud til Lillebælt – stranden er meget børnevenlig og her finder du både teltplads og Shelters. 

Løverodde og Stenderupskov i Naturpark Lillebælt
Naturpark Lillebælt

Stenderupskovene og Løverodde

Stenderupskovene er et stort skovområde med brede skovveje og i forbindelse med Løverodde med gode forhold til badning. Her finder du også en cafe og toiletter.
 

Natursti ved Drejens i Kolding
Visit Kolding

Houens Odde - Drejens

Gode muligheder for gåture på små stier i skoven ved Houens Odde på Drejens Halvøen. Helt ude ved odden er udsigten over Kolding Fjord værd at gå efter. 

Share your experiences with us: