Gå til indhold

Skamlingsbanken

Foto: Museum Kolding

Skamlingsbanken er natur og danmarkshistorie i smuk forening. Banken har med en højde på 113 meter en enestående udsigt - et skønt udflugtsmål med flot udsigt over Lillebælt og de omgivende landskaber.

På Skamlingsbanken er der anlagt flere dejlige traveruter, både til en slentretur på bankens top eller en mere strabadserende vandretur - valget er jeres. Terrænet er en smule kuperet - husk på, det er Syd- og Sønderjyllands højester bjerg. Der går stier helt ned til stranden. 
Allerøverst oppe, på Højskamlingen, er man 113 meter over havet – udsigten er mageløs.

Toppen, Højskamling, har med sine 113 m en smuk udsigt – her flages hver dag med splitflag fra Danmarks højeste flagstang.

Foto:Museum Kolding

Skamlingsbanken Kolding

Foto:Museum Kolding

Foto:Museum Kolding

BESØGSCENTER
Kig endelig indenfor i besøgscentret på Skamlingsbanken, her får man meget mere viden om Skamlingsbankens fire kræfter, om mindesmærker og om talerne. Med lyd og lys og moderne fortællemåder kan man gå i dybden med de fire store kræfter, der gennem tiden har hersket på Skamlingsbanken. 
Gå med en af Museum Koldings guider, som levende fortæller om stedets mindesmærker og de kræfter, der har skabt stedet. 

CAFÉ
I besøgscentrets cafe (som nok har Danmarks flotteste udsigt) kan man nyde en kop kaffe med sødt eller en let frokost. 

Besøgscenter ved Skamlingsbanken

Foto:FlyingOctober

Området ved Skamlingsbanken blev skabt under sidste istid af en gletscher der efterlod det markante morænelandskab med stejle bakker og slugter. I området finder man de typiske overdrevsplanter men også flere sjældne arter af planter, svampe, insekter og padder.

Her er gode muligheder for gåture i det naturskønne området og den ene af de markerede stier fører ned til Binderupstrand. Se kortet over ruter ved Skamlingsbanken her.

Skamlingsbanken bruges ikke længere til store folkemøder, men er stadig et populært turistmål og mange gæster besøger hvert år restauranten og nyder den flotte udsigt.

Restaurant paa Skamlingsbanken

Restaurant Skamlingsbanken

Foto: Restaurant Skamlingsbanken
Binderup i Kolding

Binderupstrand

Foto: Visit Kolding
Christiansfeld Kirke

Christiansfeld

Foto: VisitKolding

Skamlingsbanken fortæller også dele af Danmarks historien. Her mødtes man og kæmpede for retten til at tale dansk, mod den nazistiske fremmarch og for kvinders valgret. Stedet har siden 1843 været en af landets vigtigste nationale og folkelige samlingssteder. Efter krigen i 1864 som Danmark tabte til Tyskland, blev Skamlingsbanken til et mindested. 
Man genrejste den granitstøtte der blev bortsprængt af preusserne under krigen og i de efterfølgende år kom flere mindesmærker til. Alle rejst over betydelige personer og begivenheder i den sønderjyske sag, den sidste efter genforeningen i 1920.

En af de mere markante mindesmærker er klokkestablen der er rejst til minde om de faldne fra Syd-og Sønderjylland. Hver dag spilles ”Prins Jørgens March” – der var den melodi der blev spillet op til de dansksprogede radioudsendelser fra BBC under krigen. 
 

Klokkestablen på Skamlingsbanken

Foto:Destination Lillebaelt

Born paa Skammlingsbanken

Foto:VisitKolding

Flaget paa Skammlingsbanken

Foto:Visit Kolding

I 1945 samledes op mod 100.000 på Skamlingsbanken for at fejre befrielsen

Kort

Group
Group
Åbn i Google Maps
Adresse

Skamlingvejen

6093 Kolding

Koordinater

Længdegrad : 9.565829

Breddegrad : 55.41845

Share your experiences with us: