VisitKolding

Skamlingsbanken

Skamlingsbanken er natur og danmarkshistorie i smuk forening. Banken har med en højde på 113 meter en enestående udsigt - et skønt udflugtsmål med flot udsigt over Lillebælt og de omgivende landskaber.

Lidt syd for Kolding kan man nyde en helt unik udsigt over Lillebælt og området omkring banken. Gå en tur til stranden eller rundt i området og nyd udsigten fra de forskellige udsigtspunkter.

Toppen, Højskamling, har med sine 113 m en smuk udsigt – her flages hver dag med splitflag fra Danmarks højeste flagstang.

Skamlingsbankenudsigtlillebaelttrae
UdsigtenSkamlingsbanken
Marker udsigten Skamlingsbanken

Området ved Skamlingsbanken blev skabt under sidste istid af en gletscher der efterlod det markante morænelandskab med stejle bakker og slugter. I området finder man de typiske overdrevsplanter men også flere sjældne arter af planter, svampe, insekter og padder.

Her er gode muligheder for gåture i det naturskønne området og den ene af de markerede stier fører ned til Binderupstrand. Se kortet over ruter ved Skamlingsbanken her.

Skamlingsbanken bruges ikke længere til store folkemøder, men er stadig et populært turistmål og mange gæster besøger hvert år restauranten og nyder den flotte udsigt.

Skamlingsbanken fortæller også dele af Danmarks historien. Her mødtes man og kæmpede for retten til at tale dansk, mod den nazistiske fremmarch og for kvinders valgret. Stedet har siden 1843 været en af landets vigtigste nationale og folkelige samlingssteder. Efter krigen i 1864 som Danmark tabte til Tyskland, blev Skamlingsbanken til et mindested. 
Man genrejste den granitstøtte der blev bortsprængt af preusserne under krigen og i de efterfølgende år kom flere mindesmærker til. Alle rejst over betydelige personer og begivenheder i den sønderjyske sag, den sidste efter genforeningen i 1920.

En af de mere markante mindesmærker er klokkestablen der er rejst til minde om de faldne fra Syd-og Sønderjylland. Hver dag spilles ”Prins Jørgens March” – der var den melodi der blev spillet op til de dansksprogede radioudsendelser fra BBC under krigen. 
 

Klokkestablen på Skamlingsbanken
Born paa Skammlingsbanken
Flaget paa Skammlingsbanken

I 1945 samledes op mod 100.000 på Skamlingsbanken for at fejre befrielsen

Kort

Åbn i Google Maps
Adresse

Skamlingvejen

6093 Kolding

Koordinater

Længdegrad : 9.565829

Breddegrad : 55.41845